Clubul de istorie Corint #16: Biblioteca lui Stalin. Dictatorul și cărțile sale 

Dragi pasionați de istorie, 

E miercuri din nou, așa că am pregătit momentul nostru special de istorie cu care v-am obișnuit deja. De această dată, am ales să vorbim despre o latură mai puțin cunoscută a sângerosului tiran Iosif Visarionovici Stalin... aceea de bibliofil. 

Poate nu vă vine să credeți că un om atât de crud putea iubi atât de mult cărțile! Și noi am fost surprinși să aflăm că își fixase o normă de lectură de 300 de pagini pe zi și că avea aproximativ 25 de mii de cărți. 

Așadar, miercuri, 17 ianuarie 2024, de la obișnuita oră 19.00, dăm play ediției cu numărul 16 a Clubului de istorie Corint, în care istoricii Simona Preda, Brand Manager Corint, și Sorin Turturică, coordonator Corint Istorie, deschid pagini neașteptate din viața unuia dintre cele mai controversate personaje ale istoriei – Iosif Visarionovici Stalin.  

Vorbim despre omul Stalin și obiceiurile lui de lectură așa cum le-a dezvăluit Geoffrey Roberts, care a studiat colecția privată de peste 400 de volume care au pe paginile lor variate însemnări făcute de dictator, de la aprecieri la înjurături. Istoricul britanic și-a publicat descoperirile în cartea „Biblioteca lui Stalin. Dictatorul și cărțile sale”, apărută în limba română la editura Corint. 

Biblioteca era locul preferat al lui Stalin. În liniștea oferită de cărți, el și-a petrecut cea mai mare parte a timpului liber citind și adnotând volume de istorie, filosofie, economie, politică sau literatură. Și tot în intimitatea cărților s-a pregătit pentru conflictele recurente pe care le avea cu adversarii interni sau externi ai regimului. Și pe canapeaua din bibliotecă a și murit. 

„Trăiește pentru a duce bătălii ideologice și demonstrează în discuțiile cu mulți interlocutori că le este superior în ceea ce privește cunoștințele. Nu știam cât de îndrăgostit era de cărți. M-a surprins că un om crud, care este călăul a milioane de oameni, poate să fie atât de sensibil la domenii cum ar fi literatura.” (Sorin Turturică) 

 Ediția #16 a Clubului de istorie Corint este disponibilă de miercuri, 17 ianuarie 2024, ora 19.00, pe blogul Editurii Corint, pe canalul de Youtube Editura Corint, dar și pe canalele partenerilor noștri media.  Și, desigur, o puteți urmări direct aici:

 

Parteneri media: History Channel Romania, PressHub 

 

Alăturați-vă discuției. Comentați mai jos și participați la dialogul nostru! Dați share prietenilor pasionați de istorie! 

✅ Abonați-vă pentru mai multe discuții captivante și activați clopoțelul pentru notificări! 

▶️Clubul de Istorie Corint https://bit.ly/ClubIstorie 

▶️Podcast #BineDeStiut https://www.youtube.com/@EdituraCorint1/podcasts 

Ne puteți scrie oricând la club.istorie@edituracorint.ro și vă puteți abona la newsletterul nostru special pentru pasionații de istorie, aici https://www.whiteimage.biz/corint/2022/no87/ Ne găsiți și pe blog https://edituracorint.ro/blog/category/clubul-de-istorie-corint 

  

Istorie #ClubulDeIstorieCorint #Corint #Stalin #bibliotecaluistalin #dictator #comunism #Rusia 

 

Cartea se găsește în toate librăriile fizice și online din țară, dar și pe site-ul nostru: